Rijlessen
Je kunt beginnen met rijlessen vanaf 16,5 jaar. Je mag dan vanaf je 17e jaar examen doen en, na het behalen van je rijbewijs, onder begeleiding autorijden tot je 18 jaar. De rijlessen spreek je af met je rijinstructeur/instructrice, al naar gelang lessen van 1 uur, 1,5 uur of eventueel langer. Je kunt meerdere lessen per week afspreken.
Hoe werkt het?
De rijlessen vormen de basis van het totale traject om uiteindelijk je rijbewijs te behalen. Daaromheen zijn er tussentijdse toetsmomenten, speciale begeleidingsmogelijkheden en natuurlijk het eindexamen. We zetten dit hieronder even op een rijtje.
Tussentijdse Toets (TTT)
Tijdens je rijopleiding kun je ervoor kiezen om een Tussentijdse Toets (TTT) te doen. Dit is een mogelijkheid om beter voorbereid op je praktijkexamen te verschijnen.
Je hebt al meerdere rijlessen gehad en je wilt weten hoe je er nu eigenlijk voorstaat. Het is een goede oefening voor het uiteindelijke praktijkexamen. De tussentijdse toets is inclusief:
- Kenteken lezen
- Rondje om de auto
- Bijzondere verrichtingen
- Situatiebevraging
8.7
Birgit - Vinkel
Ik heb de rijlessen als heel prettig ervaren. Het plannen van rijlessen ging heel makkelijk en tijdens de rijlessen werd er ook goed geluisterd naar wat ik belangrijk vond. Ik heb absoluut niet het idee dat mijn examen te vroeg of te laat is aangevraagd.
9.3
Julius - Middelrode
Heel veel geleerd van José en altijd hele gezellige rijlessen. Als het moest kon ze ook goed streng zijn. Top rijschool
8.0
Floor - Vinkel
Ik vond het erg fijn om te lessen met jose. Ze stelde me vaak op mijn gemak en fouten maken was niet erg! Voor mijn examen mocht ik ook zelf nog aangeven wat ik graag wou oefenen dit vond ik erg fijn!/p>
Het praktijkexamen
Hier werken we samen naartoe; het praktijkexamen. Net als bij de tussentijdse toets doe je eerst een korte oogtest op het parkeerterrein bij het CBR en kan de examinator vragen stellen over de auto.
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen.
Faalangst rijexamen
Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen.
Voor het faalangstexamen heb je in totaal 1 uur en 20 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd is voor een time-out en om zoveel mogelijk voor rust te zorgen. Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die het gewone rijexamen doen. En het faalangstexamen verloopt in dezelfde volgorde als het gewone rijexamen.